ALS udruženje dobilo 31,5 miliona dolara od Ice Bucket Challenge-a

0
1213

Ako ste obratili pažnju na društvene medije u poslednjih nekoliko nedjelja, velike su šanse da ste vidjeli video snimak mnogih ljudi, od Bila Gejtsa, preko Opre, do Obame kako se kantama ledene vode polivaju preko glave, sve to u ime dobrog razloga.

Ice Bucket Challenge je virusni događaj ljeta. Ovaj izazov počeo je u Bostonu u čast Petea Fratesa, koji ima 29 godina i bivši je kapiten bejzbol tima Boston Koledž, kojem je prije dvije godine otkrivena ALS ( amiotrofična lateralna skleroza) dijagnoza. Pravila su jednostavna; učesnici imaju izbor – da se poliju kofom hladne vode sa ledom ili da doniraju 100 dolara u ALS dobrotvorne svrhe. 

Predsjednik Amerike Barak Obama izabrao je ovo drugo; međutim uz donaciju ispoštovao je i one koji su ga izazvali da se polije hladnom vodom. Većina učesnika u Americi rade obje stvari. Rezultati ove virusne kampanje su zapanjujući – ALS udruženje dobilo je 31,5 miliona dolara u donacijama u periodu između 29. jula i 20. avgusta. 

Tajna uspjeha ove kofe sa ledom jeste činjenica da je poziv na ovu akciju nemoguće izbjeći.

Kao i mnoge stvari koje se jednostavno i uspješno urade, i ova ledena kanta je sada postala neizbježna, toliko da se svi pitaju zašto se ovoga nismo sjetili ranije. To je savršen spoj elemenata zabave, koja je lična i relevantna, koja je za djecu i odrasle, koja je intezivno proširena, i najvažnije, uključuje i pomoć. To je izazov koji se mora riješiti. 

Prema riječima Boba Čargila, direktora društvenih medija Overdrive Interactive, ključni aspekt za uspjeh ovog izazova je socijalna priroda. “Ono što je važno jeste da se u ovoj eri selfija, više ljudi angažovalo da pokaže svoju podršku, pa barem na takav način posipanja hladne vode po sebi”, kaže Bob. 

I na kraju, glavni aspekt uticaja na ovaj izazov proističe iz njene kratkoće. Zato je ovaj virusni događaj nastao potpuno neočekivano. Svi koji su se polili zaslužuju pohvalu, oni koji su uz to i uplatili novac zaslužuju poštovanje.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo Vas upišite vaše ime ovdje