8 stvari koje niste znali o Nuteli

0
2113

1. Napoleon i Hitler su odgovorni za zavisnost od Nutele

Davne 1806. Napoleon je pokušao da zamrzne britansko tržište da bi pobjiedio u ratu (i osvojio svijet). Rezultat je bila katastrofalna kontinentalna blokada koja je podigla cijenu čokolade do astronomskih visina i ostavila Italijane bez omiljene poslastice. Uvijek tako snalažljivi, majstori u turinskim čokolaterijama Pijemonta su sjeckali lješnik u čokoladu da bi popunili prazan prostor koliko god je to moguće. Tako je nastao predivan krem pod nazivom đanduja (gianduia).

Vijek kasnije, čokolada je ponovo postala skupa i rijetka zbog ograničenja uvoza u Evropi tokom Drugog Svjetskog rata. Italijanski pekar po imenu Pjetro Ferero se još jednom okrenuo moćnim lješnicima 1946. i stvorio Pastu Gianduja, preimenovanu u “Nutella” 1964 godine.

2. To zaista jeste šampionski doručak

Sudeći po Ginisovoj knjizi rekorda, četrdesetogodišnjica proslave Nutelinog doručka u Njemačkoj 2005. godine dobila je naziv “Najveći kontinentalni doručak”. Ukupno 27 854 osoba okupilo se u Gelzenkirhenu da bi uživalo u obroku koji se sastojao gotovo isključivo od Nutele.

3. Prodaje se “kao alva”

Jedna tegla Nutele se proda svakih 2,5 sekunde širom svijeta. Sudeći po statistici, jedna beba se rodi svakih 8 sekundi. Pa izračunajte sami.

4. Širi se brzo i svuda

Ne samo da je dostupna u prodavnicama i da se grozničavo kupuje u 75 zemalja, već bi sva Nutela prodata tokom godine mogla da se rasporedi na više od 1000 fudbalskih terena.

5. Kriminal u vezi sa Nutelom u porastu!?

Godine 2013. čokoladno – lješnikasta masa se širila u naslovima po njemačkim medijima, kada su lopovi napravili štetu od 20 000 funti ukravši 5,5 tona Nutele iz parkiranog kamiona. Nekoliko nedelja kasnije, Univerzitet Kolumbija se našao u centru Nutela afere kada je optužen da je potrošio oko 5000 evra nedjeljno na jedan od objekata za ručavanje gdje su studenti navodno jeli Nutelu za 100 evra tokom sedmice.

6. Uspon i pad Svjetskog dana Nutele

Dva blogera iz Italije su odlučili da svoju ljubav prema Nuteli 2007. godine podignu na viši nivo i stvorili su proslavu za cio svijet koja je posvjećena ovom divnom slatkišu.

Svakog 5. februara proslavlja se Dan Nutele, razmjenjuju recepti i sjećanja povezana sa njom.

Godine 2013. proizvođač Nutele, Ferero pokušao je da ukine Dan Nutele, ali na zahtjev Sare Roso, osnivača Dana Nutele ovaj praznik preuzima proizvođač.

7. Ukus đanduje

Čokolada i lješnik su nazvani giandua po liku iz italijanske komedije Gianduja. Radi se o veselom italijanskom seljaku koji jaše unaokolo prazneći po “duja” što na pijemontskom dijalektu znači kanta.

Tamo su kante sa vinom, ali mogu i da sadrže divni lješnik krem, zar ne? Maske Gianduja se prodaju širom Pijemont regije u Italiji a njegovo lice se redovno pojavljivalo u prvim reklamama za Nutelu.

8. Nutela je imala besplatne uzorke

Nutela je postala tako popularna u Italiji kada su italijanske prodavnice počele da nude besplatne uzorke Nutele svakom djetetu koje bi se pojavio sa parčetom hljeba. Bila je to sjajna marketinška strategija.

Preuzeto sa www.orakl.me

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo Vas upišite vaše ime ovdje